tiistai 2. heinäkuuta 2013

Lontoo kuviot vol1


Tässä nyt tulee mun eka postaus näistä meidän Lontoo kuvioista. Tää on osittain ihanan Annikan inspiroima, koska hänkin tässä taannoin kirjoitti omista kokemuksistaan. Sain myös jokin aika sitten yhdeltä lukijalta pyynnön tehdä jotain vastaavaa, niin nyt sitten olen ottanut sen asiakseni. 

Tulisi kovasti tekstiä jos kirjoittaisin kaikesta mitä mieleen tulee, joten jaan sen pätkiin epäsäännöllisen epäjärjestelmällisesti.

Kirjoitan ekana hakuprosessista, koska se on ajankohtaista näillä hetkillä. Koetuloksia alkaa kohta tippua ja ihmiset alkaa tehdä suunnitelmia tulevasta. Tai kehitellä varasuunnitelmia kuten mulla kävi. Maailman paras varasuunnitelma tulikin kehitettyä!

HAKUPROSESSI (Informaatiomielessä, omat kokemukset tulee myöhemmin)

Haku on oikeastaan aika helppo setti, koska ohjeet oli netissä ja aika yksinkertaiset. Prosessi sinänsä oli aika pitkähkö, mutta ainakin itse sain vastaukset aika nopeasti, joten sen puolesta ei tarvinnut jännittää kovin kauaa.
Suurin askel on päättää, että nyt lähden hakemaan ulkomaille.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka tarjouksia saisikin yliopistoilta, ne ei vielä velvoita ottamaan paikkaa vastaan (luonnollisesti), joten miksi ei hiukan haistelisi mahdollisuuksia :)

Haku tehdään UCAS:n kautta (UCAS on se "yhteishaku" portaali tai järjestelmä, jonka kautta brittien yliopistoihin aina haetaan.) Sinne täytetään tarvittavat tiedot, sieltä valitaan haettavat yliopistot ja ohjelmat (maksimissaan voi hakea viiteen ohjelmaan) ja maksetaan hakumaksu (£20), jonka jälkeen odotellaan.

Käytännössä hakupapereihin kuuluu oma motivaatiokirje, suositukset (itse sain työpaikalta, mutta esim lukion englannin opettajakin käy), aikaisemmat opintosuoritukset (omani käännätin englanniksi koska ne vaadittiin koululla) ja sitten henkilötietoja ja tiedot siitä miten koulun meinaa maksaa, eli hakeekko briteistä lainaa sitä varten (itse tein näin) vai maksaako isi ja homma hoituu sitä kautta helposti.

Kaikkiin edellä mainittuihin tulee ohjeet, jotka on aika selkeät ja lisäinfoa saa helposti soittamalla ja maililla UCAS toimistosta. Kaikki toimii sähköpostilla jouhevasti, joten ainuttakaan kirjettä en muistaakseni (pankkijuttuja lukuunottamatta) saanut kotiin kun lähdin ja onnistuin välttämään pelottavaa britti-ihmiskontaktiakin melkeen loppuun saakka hakuprosessissa. (Miten niin perinteinen suomalainen asenne?)

Suurimmaksi osaksi M:n lukio-papereilla ei pitäisi olla ongelmia päästä sisään, vaikka jotkut paikat vaativat englannin arvosanaksi E:n. )Joissain tapauksissa kielitaito täytyy koululle todistaa muulla tavalla.) Tietty jos jotain matikkaa tai muuta kamalaa haluaa lukemaan niin niihin on sitten ne minimivaatimukset, että edes pärjää koulussa jos sinne otetaan sisään, mutta sellasista mä en osaa sanoa että mitä ne vois olla käytännössä. (Matikka - hyi!)

Meidän koulussa (London Metropolitan Universityssä) muistaakseni M:n papereilla pääsee suoraan ja jos on huonommat niin joutuu kielikokeeseen todistamaan kielitaidon. Itse kävin niissä IELTS kokeissa (tehdään suomessa vain Hesassa ja maksaa ihan sukkana), koska hain muihinkin kouluihin ja osassa niissä oli tuo koe vaatimuksena. (Voin kirjoittaa siitä joskus jos joku on sellaiseen menossa niin muutaman vinkin.)

Hakuprosessi päättyy koululla Enrollmenttiin eli sisäänkirjautumiseen, jossa tuot kaikki paperit jotka olet esittänyt hakemuksessasi ja maksat koulun ekan vuoden (tai osan siitä) taikka muuten osoitat miten olet sen hoitamassa (kuten minä, joka esitin opintolainasta saamani kirjeen koululla). Jotkut luokkakaverini jonotti neljä tuntia tätä tehden. (Ison koulun iloja!) :)

***

Moving to London, part 1

I decided to write a little bit about us moving to London and about my studies. I'll make it a series, so it won't be so long and boring for you guys. If you have questions, just email me, or comment.

First of all. The application. The whole process was quite simple and easy. It can be done all online and contacts are made through email, so it could not be easier. It took quite a long time and the final answers to some of my questions came just weeks before the school started. On the other hand, that gave me time to prepare myself mentally and financially. 

The toughest part of the whole process was most certainly the "OMG I need to move abroad to complete this thing"-part, but after that it was all easy and simple.   

I don't feel that the english speaking people need to know that much about the process as you probably know much better than I do, so I won't get you bored. This is mainly for people who live in Finland and want to study in Britain as that is the only way I have experience in this matter obviously.

XXX